zaterdag 30 april 2011

Brandende voeten

Neuropathische zenuwpijn: Klachten bij een Axonale neuropathie en de resultaten van de behandeling ervan in het behandelcentrum voor neuropathie te Soest, door behandelend arts prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink. Hier eerst een interview met een patient die veel last had van brandende voeten:



Causalgie is afkomstig van het Griekse woord kausos dat hitte betekend en algos, pijn. Hete pijn dus. Branderigheid. Branderigheid of causalgie is een een symptoom dat aanwezig is bij een beschadiging van zenuwen, meestal van de grote zenuwen in de arm of het been (nervus medianus, plexus brachialis of nervus ischiadicius).

De pijn is brandend van karakter, oppervlakkig gelokaliseerd en continu aanwezig, waarbij behalve de continue spontane pijn ook abnormale en heftige pijnreacties optreden bij het aanraken van het getroffen ledemaat. Het pijnlijke gebied kan zich over het gehele getroffen ledemaat uitbreiden. De intense pijn is voor het eerst beschreven na oorlogsverwondingen aan de zenuwen in 1872 door de Amerikaanse neuroloog Silas Weir Mitchell (1829-1914) Meestal gebruikt met het woord causalgie voor het syndroom dat vroeger Sudeckse atrofie genoemd werd. Wij gebruiken het hier in meer algemene zin als symptoom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten