donderdag 29 juli 2010

Brandende voeten en neuropathie

Op brandende voeten willen we graag van gedachte wisselen met patienten die brandende voeten hebben en tegen een mooie oplossing aangelopen zijn. Om dat verder uit te wisselen en te onderzoeken. In ons instituut voor neuropathische pijn in Soest doen we daar ook onderzoek naar.


Maar nu eerst wat zijn brandende voeten eigenlijk?


Brandende voeten, ook wel aangeduid met de Engelse term Burning Feet, is een neuropathisch pijnsyndroom dat gekarakteriseerd wordt door pijnlijke, brandende voeten. Dit hadden jullie vast al zelf bedacht! In die voeten is er naast de brandende sensaties ook vaak van allerlei anders te voelen, pijnlijke sensaties die dokters paresthesieën noemen. Brandende voeten zijn vaak een onderdeel van een andere ziekte, maar het kan ook op zichzelf bestaan. Als het onderdeel van andere aandoeningen is, gaat het dan meestal om een sensibele polyneuropathie of een zogenaamde dunne vezelneuropathie (DNV). 


Brandende voeten: van Candida tot slechte schoenen 

Brandende voeten komen vooral veel voor bij oudere mensen. De ernst van de branderigheid kan nogal variëren, soms alleen een lichte irritatie, soms hele heftige pijn. Brandende voeten kunnen tijdelijk zijn. Soms ligt de oorzaak voor de hand, zoals bij huid-irriterende stoffen of slecht passende schoenen of een schimmelinfectie (het zwemmerseczeem, of Candida).

En brandende voeten bij polyneuropathie 

Maar in het merendeel van de gevallen komen brandende voeten voor bij diabetische neuropathie, bij de zogenaamde CIAP of bij andere vormen van polyneuropathie.
Er is ook nog een erfelijke vorm van brandende voeten beschreven die zogenaamd autosomaal dominant overerft en die waarschijnlijk tot de groep van hereditaire sensibele en autonome neuropathieën (HSAN) behoort.
Tenslotte bestaat er de zogenaamde beklemmingsneuropathie van een zenuw naar de grote teen, het zogenaamde tarsale tunnelsyndroom dat ook brandende voeten kan veroorzaken. Dan zit een zenuw in de knel, bijvoorbeeld bij de tenen of bij de enkel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten